Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:22 | November 29, 2011

Generation snett på

Gordon Gekko eller Patrick Bateman. Antihjältar av sin tid, kanske inte helt uppenbart vilket lag de spelar för, goda eller onda? De kräver lite av publiken och sätter moralen på spel. 

Gordon Gekkos kostymör Ellen Mirojnick studerade finanssvindlaren Ivan Boesky (som Gekkos karaktär är baserad på), när han arresterades bar han röda hängslen och en gul slips. På den tiden inte en alls vanlig syn och en mycket järv kombination till en vanligtvis strikt arbetsuniform.

Helt plötsligt blev stilen trademark för hela finansvärlden. Här kom hönan före ägget. Alla blev ondingar utan att veta om det. Man ville leva Gordons liv, greed var uppenbarligen good.

Sensmoralen i filmen gick förbi, att hederligt arbete är rätt och att fuska sig till snabba pengar är fel.  Representerade Bud Fox (Charlie Sheens karaktär) något redan passerat 1987? Alla decennier tenderar ju till att släpa efter och först ta sin form i mitten av det.Var kommer vi landa nu, är våra idéer egentligen redan passé?

Idag vill många killar i trettioårsåldern leva och vara som Fredde i Solsidan. Fast han är en uppenbar parodisk antihjälte. En man med litet självförtroende och stor plånbok. Den som har mest prylar vinner är ju lite Freddes motto. Fredde är ju Gekko fast försvenskad, en psykopat-light förklädd till flerbarnsfar. Snäll, men både neurotisk och ängslig.

 

Vi är ju inne i ett så kallat VI-decennium nu. 00-talets JAG-era spökar fortfarande och vi förväxlar ständigt betydelsen av saker. Entreprenör är inte detsamma som att vara företagsam. Linas Matkasse är entreprenellt, en app för iPhonen etc. Alltså en ny uppfinning helt enkelt som uppstod av en brist i utbudet, något som driver utvecklingen framåt. Entreprenör är man född till det är ett innerligt driv att förbättra och hitta luckorna i mönstret. Därför blir jag oerhört brydd över kreativa gymnasium med estetiska utbildningar stängs, till förmån för entreprenella utbildningar. Så Sverige ska bli bäst i världen på vadå? Starta företag med tunt innehåll? Det är knappast att ta upp kampen med Kina. Det vi svenskar är så jäkla bra på och ansedda internationellt är just denna multitasking som i grund och botten är ett kreativt tänk. Lösningsorienterat.

Vi har sett det förut, vi som varit med ett tag. På 80-talet skapades ett pingisgymnasium i Falkenberg eftersom Sverige fullständigt krossade på den internationella arenan i pingis. 2010 kom till slut ett SM-guld av en elev som studerat där. Två decennier, ett SM-guld. Var det tack vare pingisgymnasiet eller för att Pär Gerell som han heter hade talangen?

Jag personligen tror inte talang går inte att lära sig, det har man. Vill man något så tar man sig dit oavsett vad det är. Jag tror inte du blir en bättre finanshaj för att du klär dig som en sådan. Antingen har du det eller så har du det inte. Är vi alla med i generationen snett på? Missade vi innehållet och föll för fluffet?

 


0 kommentarerLeave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här